Een duurzame bedrijfsvisie doortrekken naar de Dam tot damloop

Een bedrijf dat de ecologische voetafdruk van zoveel mogelijk mensen wil verminderen door tweedehands spullen aan te bieden – bijna iedereen kent de online winkel Marktplaats wel. “We zijn natuurlijk een commercieel bedrijf, maar willen ook maatschappelijk waarde toevoegen.”, vertelt Sander van den Berg, head of platform and architecture. Met meerdere teams is het voor Marktplaats dan ook jaarlijks vaste prik om de Dam tot damloop te lopen voor de Lornah Kiplagat Foundation.

En dat doen ze dit jaar weer op 17 september. “Dat is inmiddels de achtste keer dat we voor de Lornah Kiplagat Foundation lopen”, vertelt Van den Berg. Hij heeft inmiddels het project binnen het bedrijf overgenomen. “Maar Marktplaats loopt al met meerdere teams mee, ver voordat ik begon”, vertelt de platformexpert. “Het mooie is dat het op meerdere vlakken aansluit op onze Marktplaats visie. Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons, zoals producten een tweede leven geven, maar ook mensen tegemoet komen die het minder breed hebben.” Geld inzamelen voor meiden in Kenia en ze daarmee een kans geven om door te leren, is daarop een mooie aanvulling. “Iets waar onze directrice Annemarie Buitelaar dan ook vol achter staat”, vult hij aan.

Maatschappelijk betrokken

Ook op andere manieren probeert Marktplaats maatschappelijk een bijdrage te leveren. Van den Berg vertelt dat ze samen met een aantal gemeenten een project zijn gestart waarmee ze het voor inwoners duidelijk willen maken waar ze tweedehands spullen kunnen kopen. “Daarmee willen we mensen stimuleren om meer te hergebruiken en minder producten nieuw te kopen, net zoals via onze website.”

Trainen voor 10 mijl

Maar nu eerst natuurlijk hard trainen voor de tien mijl. De teams van Marktplaats hebben in al die jaren al aardig wat ervaring opgedaan met heftige edities van hittegolven tot stromende regen. Wat Van den Berg zelf wil lopen? “1:10 – dat zou een pr zijn”, hoopt hij. Als ervaren loper geeft hij graag nog een tip mee: “Bewaar het snelle hardlopen voor de wedstrijd en probeer tijdens het tijdens de trainingen rustiger aan te doen, ik heb namelijk al vaak teamgenoten gehad die voor de wedstrijd geblesseerd raakten door te hard te trainen”.

Het duurt nu in elk geval niet lang meer en het grootste deel van de trainingen zullen achter de rug zijn. Nu nog genieten – het belangrijkste doel is gehaald: een bijdrage leveren aan de toekomst van Keniaanse tienermeiden.