Met twee teams, een goed doel en een boel energie naar de Dam tot damloop

Dit jaar is de zesde keer dat hij meeloopt met de Dam tot damloop. Ritchy Drost heeft aan energie geen gebrek en steekt die, naast zijn functie als CFO bij VodafoneZiggo, graag in goede doelen. Zo zat hij negen jaar in de raad van toezicht van Stichting Alzheimer Nederland. Op 19 september staat hij weer met twee teams aan de startstreep van de Dam tot damloop en zamelen ze geld in om meisjes in Kenia op school te houden.

“Het begon toen een vriend mij jaren geleden vroeg om een keer mee te doen met de Dam tot damloop voor de Lornah Kiplagat Foundation (LKF)”, vertelt Drost. Hij legt uit dat de combinatie tussen iets goeds doen voor een ander en iets goeds doen voor jezelf hem aantrok. “Ik kon namelijk wel wat kilo’s kwijt”, geeft hij toe. Sinds 2015 liep Drost met zijn team al met meerdere Dam tot damloop-edities mee. “De vriend die mij die eerste keer vroeg, is helaas overleden, sindsdien heb ik het stokje overgenomen.”

De twee teams rennen onder de naam ‘run for fun’ en bestaan voor een groot deel uit vrienden van Drost, maar er doen ook collega’s mee. “Als je mensen vraagt om mee te doen aan zo’n evenement, wil je er wel zeker van zijn dat ze gaan trainen en dat ze het belang van de sponsoring inzien”. De teams waarmee ze op 19 september de 10 Engelse mijl van Amsterdam naar Zaandam lopen, bestaan uit fanatieke hardlopers die naast de fysieke voorbereidingen ook druk bezig zijn met het inzamelen van geld voor de LKF.

Ritchy Drost

Hardlopen als rustmoment

Voor Drost is hardlopen een uitlaatklep. “Ik ben redelijk verslaafd aan mijn werk”, vertelt hij. “Ik heb de leukste baan van de wereld, maar het is wel een drukke baan. Ik ben constant bereikbaar, behalve tijdens het hardlopen. Daar maak ik ruimte voor in mijn agenda en op dat moment ben ik even onbereikbaar”. De CFO legt uit dat hij na acht of tien kilometer zich als een nieuw mens voelt. “Maar dat doe ik niet elke dag hoor. Ik loop gemiddeld twee keer per week.”

Lopen voor een ander en een beetje tegen de concurrentie

Dat het belang van de LKF voor het Drost en z’n team duidelijk is, zagen we vorig jaar toen de Dam tot damloop niet doorging. “We konden door COVID helaas niet lopen, maar we konden de donaties aan de LKF wel gewoon door laten gaan”. Drost vertelt dat de kleinschaligheid van de LKF hem aantrekt: “Het is een kleine stichting met impact, wat zich hopelijk als een olievlek zal verspreiden. In Nederland zijn ook mensen die het niet goed hebben, maar de mogelijkheden en kansen die zich hier voordoen, zijn oneindig veel groter dan die voor vele anderen, zoals de schoolmeiden in Kenia.”

Hoe snel hij de Dam tot damloop dit jaar loopt? “Ik ga voor een PR!”, geeft hij lachend toe. “En als dat lukt, loop ik een teamgenoot eruit met wie ik een weddenschap heb”. Voor Drost genoeg redenen dus om er helemaal voor te gaan. 

Wil je ook meedoen met de Dam tot damloop en je daarmee inzetten voor de Lornah Kiplagat Foundation? Je kunt je nog aanmelden. Stuur een mail naar info@lornahkiplagatfoundation.nl.