English (UK)Nederlands (NL-BE)
26-01-'10 Lornah Kiplagat wint prestigieuze World Fair Play Award

Lornah Kiplagat heeft de World Fair Play Award 2009 gewonnen, in de categorie ‘life-long play attitude on and off the sporting field’.Secretaris Generaal Pierre Weiss van de Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft dit persoonlijk aan Lornah Kiplagat meegedeeld.


Lornah Kiplagat ontvangt de prijs vooral voor de naar haar vernoemde in 2007 opgerichte Lornah Kiplagat Foundation.

Deze Stichting streeft twee hoofddoelen en één subdoel na.

Daarnaast vervult Lornah Kiplagat met verve talloze (ambassadeurs)functies. Lornah Kiplagat is een atlete van werelniveau. Geboren in Kenia, sinds 2003 uitkomend voor Nederland.

Zij won drie jaar achtereen het wereldkampioenschap halve marathon op de weg (2006, 2007 en 2008), veroverde in 2007 de titel bij de wereldkampioenschappen cross en liep diverse wereldrecords.

In Nederland werd zij in 2003, 2005, 2007 en 2008 uitgeroepen als beste atlete van het jaar.

 

De IAAF riep Kiplagat uit tot beste wegatlete van 2006, en de AIMS (organisaties van de belangrijkste wegwedstrijden in de wereld) deed dat in 2007 en 2008.

Er zijn drie categorieën waarin jaarlijks World Fair Play Awards worden toegekend: één voor een (eenmalige) Fair Play actie, één voor een gehele (sport)carrière diemede in het teken staat van Fair Play, en één voor Fair Play-promotie door organisaties.

 

Het Internationaal Fair Play Comité heeft eind 2009 onder meer aan de Internationale Atletiekfederatie gevraagd te bezien of er atleten, teams, journalisten, sportofficials dan wel sportorganisaties in aanmerking zouden kunnen komen voor dergelijke awards. Alle bij de IAAF aangesloten federaties hebben dit verzoek ontvangen en kandidaten vanuit de atletiekwereld voorgedragen.

Zowel de IAAF als de Atletiekunie zijn trots met dit behaalde resultaat. De Atletiekunie heeft Lornah Kiplagat voorgedragen.

 

Directeur Rien van Haperen van de Atletiekunie: “dit resultaat past helemaal bij Lornah Kiplagat, het is bovendien goed voor haar Foundation én natuurlijk ook voor de atletiek in het algemeen.”  Vooralsnog is onbekend wanneer de feestelijke prijsuitreiking plaatsvindt.

 

Ook de IAAF berichtte vandaag in haar IAAF Newsletter over de Fair Play Awards:
http://www.iaaf.org/aboutiaaf/news/newsid=55335.html

 

Een link over de Fair Play organisatie vind je op:
http://www.fairplayinternational.org/history.php