English (UK)Nederlands (NL-BE)
Ambassadeur

Dat topsport en sociale bewogenheid kunnen versmelten, bewijst Lornah Kiplagat.

Lornah Kiplagat geniet wereldwijde bekendheid als atlete. De Nederlandse met Keniaanse wortels veroverde vier wereldtitels (twee keer halve marathon, 20 kilometer op de weg en veldlopen) en werd Europees veldloopkampioene. Naast hardloopster is Kiplagat echter ook een loopster met een hart!

Kiplagat is de stichtster van het High Altitude Training Centre in Iten. In het op 2400 meter hoogte gelegen trainingskamp in de Rift Vallei krijgen kansarme Keniaanse meisjes die met hardlooptalent zijn gezegend tot dusverre de mogelijkheid een topsportbestaan op te bouwen, om zich zo aan de armoede te ontworstelen. En mocht een sportieve carriere onverhoopt in de knop knakken, dan behoort het volgen van een schoolopleiding tot de mogelijkheden. Een fors deel van haar prijzengeld gaat naar deze bijzondere vorm van 'ontwikkelingshulp'.

Met de Lornah Kiplagat Foundation hoopt de naamgeefster haar sociale bevlogenheid van een diepere lading te voorzien!

 


Comité van aanbeveling

De Lornah Kiplagat Foundation heeft een comité van aanbeveling. Dit comité bestaat uit mensen die de stichting een warm hart toedragen en de doelstellingen omarmen. Samenstelling:

  • Erica Terpstra: voorzitter van sportkoepel NOC*NSF en voormalig staatssecretaris van sport;
  • Paul Rosenmöller: ex-politicus, televisiepresentator/documentairemaker/interviewer en hardloper;
  • Dolf Jansen: cabaretier, radio- en televisiepresentator, columnist en hardloper;
  • Gerard Nijboer: marathonicoon, onderen anderen winnaar olympisch zilver bij de Spelen van Moskou in 1980 en Europees kampioen in Athene in 1982;
  • Ernesto 'Mr. Perfect' Hoost: 4-voudig wereldkampioen K-1, ambassadeur van deze mix van vechtsporten.